Tuesday, May 31, 2011

How to make "Pek-nga".

Assalamualaikum :)
"Pek-nga",betul ke spell ni? huhu. sounds like weird tapi some of us pernah dgr and prnh mkn. Ouh lupa nk mention,it is a FOOD. haha. Pek-nga ni lebih kurang mcm lempeng la. Tapi lempeng buat dri pisang. Tapi Pek-nga perlukan kelapa parut yg agk kasar pnya,garam,gula,tepung gandum,air. Thats it. Tapi nk dptkn kelapa parut 2 bknnye yg beli kt kedai yg guna machine. Guna cara tradisional meh. "kukoq nyoq". haha. Ini bahasa Penang! Bahasa negeri lain xtau la pnggl ape. And my dad mengidam nk mkn Pek-nga ni and dgn laju nye dia belah kelapa give it to me "Nah,pi kukoq nyoq". Aiyoo i never do it just tgk my mum guna waktu kecil2 dulu. And waktu nak parut kelapa 2,my mum duduk meyiring and i dduk ats kaki dia. haha. Well,waktu tu kecil lagi sambil held my bantai busuk.haha. And ini rupanya tempat parut kelapa.


At first agk semangat la doing this thing lama2,OMG! Rasanya mcm baru lepas mandi. Semua otot2 i bergerak and mengeluarkan peluh. haha. Emm not sure kalo peluh i masuk dlm kelapa 2. kalo masuk pasti sedap. Euuuw. Xla,xkn xkn.
there,kelapa parut XD


and this "Pek-nga"

p/s : makan dgr gulai perangat. memang EHMM. haha.

No comments:

Post a Comment