Tuesday, February 14, 2012

Assalamualaikum :)

I want to love someone who will bring me straight to Jannah. Ameen.

French Macaroon Part 2

Assalamualaikum :)


dh mula nak jadi dah tapi tak berapa nak crunchy. Alhamdulillah :)

Monday, February 13, 2012

Assalamualaikum :)


Ya Allah, lembutkan lah hati kedua ibu bapanya. Ameen.


Saturday, February 11, 2012

French Macaroon



Assalamualaikum :)



PREPARE

4 biji telur
180 grm Gula Caster
160 grm Gula Icing
160 grm Ground Almond
Various colour and essences

GANACHE

150 grm chocolate
70 ml cream/fresh milk

STEP

1. Pukul telur,sehingga kembang.

2. Masukkan 90 grm gula caster. Pukul telur semula dalam 2 minit dan masukkan 90 grm gula caster. Total 180 grm gula caster.

3. Campurkan ground almond dan gula icing di dalam bekas asing,lebih elok ayak kedua-dua bahan ini.

4. Masukkan pewarna dalam step 3. DO NOT ADD WITH THE EGG WHITE.

5. 3+4 into 2. Kacau perlahan-lahan. Berhenti sebaik saja adunan menjadi cair.

6. Piping dan tunggu sehingga 15-30 minit.

7. Baking,150 celcius about 12-20 minit. Check sama ada sudah masak atau belum (finger test)

GANACHE

1. Panaskan susu sehingga mendidih dah masukkan chocolate dan kacau sehingga larut.




ini lah panggilnya home made,cracking sana sini :D

Belajar buat sebab Rozy mintak nak makan -..-
Meh nak kongsi resepi :)

Saturday, February 4, 2012

Thursday, February 2, 2012

Swensen's with parent

Assalamualaikum :)




garang mak eh laki bini ni. HAHA.

anak depa gigi kontot plak. aish -..-

Okay,lets move to the foodddd. Yummayhh. Its just an ice cream and french fries for our tea time. I lovin' it!

Swensen's Banana split


This is mine. Swensen's Durian Flavour. Rasanya tak mcm ice cream pun. Seriusly rasa durian yg oriii pnyaaa cuma perbezaan diantara makan durian,ini sejuk dan makan durian rase biasa. haha. Waiter tu yg suggest,katanya sedapp sngt. Hmm sngt la sedap,pening makan durian bergundi-gundi -..-

creative is it? :)


lovess the almond much much



END :)