Assalamualaikum :)
PREPARE
4 biji telur
180 grm Gula Caster
160 grm Gula Icing
160 grm Ground Almond
Various colour and essences
GANACHE
150 grm chocolate
70 ml cream/fresh milk
STEP
1. Pukul telur,sehingga kembang.
2. Masukkan 90 grm gula caster. Pukul telur semula dalam 2 minit dan masukkan 90 grm gula caster. Total 180 grm gula caster.
3. Campurkan ground almond dan gula icing di dalam bekas asing,lebih elok ayak kedua-dua bahan ini.
4. Masukkan pewarna dalam step 3. DO NOT ADD WITH THE EGG WHITE.
5. 3+4 into 2. Kacau perlahan-lahan. Berhenti sebaik saja adunan menjadi cair.
6. Piping dan tunggu sehingga 15-30 minit.
7. Baking,150 celcius about 12-20 minit. Check sama ada sudah masak atau belum (finger test)
GANACHE
1. Panaskan susu sehingga mendidih dah masukkan chocolate dan kacau sehingga larut.
ini lah panggilnya home made,cracking sana sini :D
Belajar buat sebab Rozy mintak nak makan -..-
Meh nak kongsi resepi :)
No comments:
Post a Comment