Saturday, February 11, 2012

French Macaroon



Assalamualaikum :)



PREPARE

4 biji telur
180 grm Gula Caster
160 grm Gula Icing
160 grm Ground Almond
Various colour and essences

GANACHE

150 grm chocolate
70 ml cream/fresh milk

STEP

1. Pukul telur,sehingga kembang.

2. Masukkan 90 grm gula caster. Pukul telur semula dalam 2 minit dan masukkan 90 grm gula caster. Total 180 grm gula caster.

3. Campurkan ground almond dan gula icing di dalam bekas asing,lebih elok ayak kedua-dua bahan ini.

4. Masukkan pewarna dalam step 3. DO NOT ADD WITH THE EGG WHITE.

5. 3+4 into 2. Kacau perlahan-lahan. Berhenti sebaik saja adunan menjadi cair.

6. Piping dan tunggu sehingga 15-30 minit.

7. Baking,150 celcius about 12-20 minit. Check sama ada sudah masak atau belum (finger test)

GANACHE

1. Panaskan susu sehingga mendidih dah masukkan chocolate dan kacau sehingga larut.




ini lah panggilnya home made,cracking sana sini :D

Belajar buat sebab Rozy mintak nak makan -..-
Meh nak kongsi resepi :)

No comments:

Post a Comment